torsdag 4 juni 2009

Annas nyttiga filmjölksbröd

Det här brödet är sjukt enkelt att baka och väldigt, väldigt gott. Nyttigt är det ju med och går att variera väldigt mycket! Passar som mellanmåls-/frukostbröd med smör, ost och en kopp thé vid sidan.

Annas nyttiga filmjölksbröd
ugn 200 grader

2 dl havregryn (vanliga eller fiberberikade, gärna ekologiska!)
5 dl vetemjöl (ekologiskt såklart)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin, torkad frukt etc. (idag använde jag russin, torkade tranbär och torkade aprikoser som jag klippte i bitar)
1 dl frön, nötter, mandlar etc. (linfrön och solrosfrön blev det i min limpa idag)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk eller yoghurt (ekologisk!)
upp till ½ dl honung (jag brukar ha 1-2 msk)
upp till ½ dl lingonsylt (jag brukar ha ca 2 msk. Idag hade jag min mammas hemmagjorda blåbärssylt, funkar bra då den inte är så söt)


Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ned yoghurt, honung och lingonsylt. Häll i en avlång form som rymmer ca 1,5 liter. Behövs det kan du smöra och mjöla formen eller täcka den med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i en timma. Täck med aluminiumfolie om den blir för mörk under gräddningen. Done! Låt limpan vila en stund innan du skär upp den.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar