måndag 8 juni 2009

Fisk med pestotäcke och potatismash med bacon och timjan


Fisk med pestotäcke
Hur enkelt som helst att laga! Godast är det såklart med färska fiskfiléer men frysta fungerar också. Grön pesto 'Pesto Genovese' är en sås/röra av basilika, olivolja, parmesanost, pinjenötter och vitlök. Den är såklart också godast att göra själv men det orkar man ju inte alltid. Köp av bra kvalitet, t.ex. Ridderheims.

Använd filéer av vit fisk, tex torsk eller kolja. Lägg dem i en ugnsäker, smord form och bred på grön pesto. Strössla över lite flagad mandel eller pinjenötter och sedan lite färsk, riven parmesanost. Laga i ugnen i ca 10 minuter, 250 grader.

Potatismash med bacon och timjan
En variant på vanligt potatismos.

Använd mjölig potatis som passar till mos. Tänk på att man äter mer mos än om man äter vanlig kokt potatis. Skala och koka tills de är färdiga. Stek under tiden baconet, ½-1 paket. Klipp skivorna i små bitar direkt ned i en kall stekpanna. Medan stekpannan blir varm smälter mycket av fettet från baconet ut, så inget smör behövs. Stek riktigt knapriga och låt sedan rinna av på hushållspapper. Häll av vattnet från potatisen och vispa dem med elvisp i kastrullen tillsammans med en klick smör, salt, peppar, ½-1 msk torkad timjan och en skvätt mjölk/grädde. Häll på mer mjölk när du vispar, tills moset fått rätt konsistens; lite segt och fluffigt. Blanda ned baconet med en sked.

Servera gärna med kokta morötter med smör och vitlök.

1 kommentar:

  1. shiit va gott de såg ut, ska prova de snart!

    SvaraRadera