Nu tog jag äntligen tag i matlagningen efter allt ute-ätande!

Börja med att skära allt som skall vara till de ugnsbakade grönsakerna, detta räcker till ca 4 portioner: 6 normalstora potatisar, 3 medelstora morötter, 1/3 squash, 2 små röda lökar, 2-3 stjälkar selleri och 2 tomater. Dela i olika former, inte allför stora bitar, det ska inte ta en evighet i ugnen... Lägg allt utom tomaterna i en ugnsfast form med ordentligt med olja och sätt in i ugnen i mitten på 225 grader. Låt vara inne i ca 25 minuter, men rör några gånger under tiden, innan du provar om grönsakerna är mjuka. När de nästan är klara lägger du i de skivade tomaterna, saltar och har på torkad timjan. Låt vara inne i ugnen en liten stund till.
Laxen ska också tilllagas i ugnen, och jag brukar ha dem i en ugnsform bredvid grönsakerna. Får inte det plats kan man göra laxen efteråt, det tar inte många minuter. Smörj en ugnsform, lägg i 4 portionsbitar lax, pressa över lite citron, krydda med salt och peppar och strö över ordentligt med hackad dill (funkar med både färsk och fryst). Tillaga i 225 grader, 4-8 minuter.
Vill man ha någon sås till är det väldigt gott med lite svalkande yoghurt, gärna lite fastare typ turkisk, grekisk eller meze.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar