söndag 14 juni 2009

Söndagsmiddag - oldschool!

Tänk förr när man alltid åt söndagsstek, hela familjen samlad! Idag tänkte jag göra en lite mer klassisk rätt, nämligen:

Timjankryddad kyckling med svampsås och färskpotatis

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten.
Gör sedan iordning kycklingen: jag köpte färska kycklingfiléer som jag la i en ugnsfast, smord form och kryddade med salt, peppar och ordentligt med torkad timjan. Ändra ugnen till grill-läge när du sätter in kycklingen.
Jag lagar oftast ganska mycket mat trots att vi bara är två personer, alltid bra att ha riktig mat till lunch dagen därpå. Så den här såsen räcker ungefär till fyra portioner! Skölj och dela 5-6 normalstora champignoner (jag använde skogschampignon, och det funkar med t.ex. kantareller också). Stek dessa i en kastrull i ordentligt med smör. De kommer att vätska sig och krympa ihop, så låt koka tills nästan all vätska är borta, ca. 5 min. Häll då på 2,5 dl matlagningsgrädde och låt koka upp. Häll på ca 2 tsk, 'en skvätt', kalvfond och smaka av. Red såsen med lite Maizena utrört i kallt vatten och låt koka upp igen.
Jag brukar provsmaka såsen ganska mycket och äter med sked direkt ur kastrullen för att den är så sjukt god...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar