torsdag 11 juni 2009

Svartvinbärstryffelpaj

Receptet kommer från boken "Två systrars söta". Vi gjorde den här pajen till en födelsedag för några år sedan och ända sedan dess har min kusin Simon tjatat hål i huvudet på oss att vi ska göra den igen! Vi hade två olika tårtor på studenten, jag och mamma hade bakat dessa pajer och så hade vi köpt moussetårtor. De hembakta var klart mycket populärare!

Svartvinbärstryffelpaj
Chokladpajdeg:
Nyp ihop 3 dl vetemjöl och 150 gram rumsvarmt smör i en bunke. Blanda ned 2 msk florsocker och 3 msk kakao, och tillsätt sedan en äggula och 2 tsk kallt vatten. Tryck ut degen i en springform (form med löstagbar kant) 3-4 cm upp mot kanten (eller hela vägen upp, det tycker jag är snyggt!). Ställ hela formen i kylskåpet i minst 30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och grädda sedan i 200 grader i ca 10 minuter.


Tryffelkräm:
Mixa 1 ½ dl svarta vinbär släta. Det fungerar med både färska och frusna tinade. Hacka 300 gram mjölkchoklad (inte blockchoklad!). Dela 75 gram smör i tärningar. Koka upp vinbären med 2 dl grädde.


Ta kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills den smält och tillsätt då smörbitarna.


Rör till en jämn massa och häll sedan i det avsvalnade pajskalet. Låt kallna och ställ in pajen i kylen över natten för att stelna.
Såhär fin blev pajen när jag dekorerat den, även fast jag hellre hade haft färska svarta vinbär:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar