Svartvinbärstryffelpaj
Chokladpajdeg:
Nyp ihop 3 dl vetemjöl och 150 gram rumsvarmt smör i en bunke. Blanda ned 2 msk florsocker och 3 msk kakao, och tillsätt sedan en äggula och 2 tsk kallt vatten. Tryck ut degen i en springform (form med löstagbar kant) 3-4 cm upp mot kanten (eller hela vägen upp, det tycker jag är snyggt!). Ställ hela formen i kylskåpet i minst 30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och grädda sedan i 200 grader i ca 10 minuter.
Tryffelkräm:
Mixa 1 ½ dl svarta vinbär släta. Det fungerar med både färska och frusna tinade. Hacka 300 gram mjölkchoklad (inte blockchoklad!). Dela 75 gram smör i tärningar. Koka upp vinbären med 2 dl grädde.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills den smält och tillsätt då smörbitarna.
Rör till en jämn massa och häll sedan i det avsvalnade pajskalet. Låt kallna och ställ in pajen i kylen över natten för att stelna.
Såhär fin blev pajen när jag dekorerat den, även fast jag hellre hade haft färska svarta vinbär:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar