onsdag 1 juli 2009

Nyttigheter: Granatäpple

Detta blir en ny kategori! Jag kommer skriva då och då om extra nyttiga ingredienser i mat, som jag gillar, och även lägga upp recept där jag använder det jag tipsat om. Först ut blir granatäpple:
Som du säkert hört: frukt och grönsaker med mycket färg är nyttigt. Detta för att de innehåller antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler mot s.k. fria radikaler som kan skada dem. Granatäpplets djupröda färg påvisar att det innehåller just mycket antioxidanter! Som den mesta annan frukt innehåller de även ordentligt med c-vitamin. Jag gillar granatäppel-kärnornas söt-syrliga smak, den är frisk och fräsch! De fungerar utmärkt att använda i både mat (t.ex. sallader), i fruktsallader, på fil eller yoghurt, i smoothies och i olika efterrätter.

Marinerad lövbiff och sallad med granatäpple
2-3 portioner

Marinerad lövbiff

Marinera 500 gram strimlad lövbiff i:

- drygt ½ dl neutral olja, typ rapsolja
- ½ urkärnad, finhackad röd chilifrukt
- en bit, ca 2 cm, finhackad/riven färsk ingefära
- 1 tsk honung
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- nymalen svartpeppar
Låt marinera medan du gör salladen. Stek sedan på hög värme i några minuter: eftersom de är så tunna blir de lätt torra om man översteker dem. Låt vätskan koka undan och ge dem en lätt brynt färg.

Sallad
Koka 1 dl röd quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna och blanda sedan med valfri mängd blandad sallat (jag hade mangold, maché och vanlig kruksallat), en skivad rödlök, kärnorna från ett granatäpple och en liten grön eller gul paprika. Det är också väldigt gott att blanda i annan frukt, t.ex. mango, då det lätt känns torrt om man har alltför mycket grön sallat i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar