Pizzadeg (räcker till en långpanna)
Blanda 2 dl fingervarmt vatten, 1 msk olja och nästan 1 tsk salt. Smula ned ett halvt paket jäst och rör tills det löst sig. Tillsätt 4-5 dl vetemjöl och rör degen smidig, lägg den sedan på en mjölad bänk och knåda en stund. Kavla/platta ut den till lagom storlek och tjocklek, och lägg den på en smord plåt. Eventuellt behövs inte all deg!
Tomatsås
Stek en halv finhackad gul lök och en stor, pressad vitlöksklyfta i en kastrull med lite olja i. Rör ned ½ dl tomatpuré. Häll i 2 dl passerade tomater och låt koka upp. Låt koka i ca 15 minuter på svag värme, och krydda under tiden med salt, torkad oregano, chilipulver och färsk basilika.
Man kan fylla pizzan med nästan vad som helst, idag stekte jag tunna skivor av nöt-tornedous som vi hade på, tillsammans med skivade champignoner, babyspenat och riven ost. Allra godast är ju såklart mozzarellaost, men använder man inte en speciell pizzamozzarella blir den väldigt vattnig, och pizzan blir degig. Så det fick helt enkelt bli vanlig ost idag!
När degen ligger på plåten, smörj den med lite olja innan tomatsåsen breds ut. Ev. räcker receptet till fler pizzor, beroende på hur mycket man vill ha. Lägg sedan på det du vill ha och grädda i 250 grader varm ugn i ca 15 minuter, tills osten och kanterna fått fin färg.
Servera med någon god kall sås, eller bara en sallad. Jag skulle hemskt gärna vilja ha recept på såsen som Nathalie hade på vår pizzakväll i torsdags, så Natti om du läser: give me please, darling!
Hm, nu ska vi se, jag stekte typ en halv gul lök, en schalottenlök och en vitlöksklyfta i en blandning av olja och flytande smör. Sen hade jag i två matskedar tomatpuré. Rörde runt de lite och hällde sen på ekologiska, passerade tomater. Rev sönder typ 10 blad färsk basilika, å rörde lite till. Sen har jag fyra olika kryddblandningar (var av tre är suuupergoda till all mat som innehåller tomater, typ köttfärssås, grytor, varmamackor m.m ) som heter "Pasta Rossa - Santa Maria", "Pizza and Pasta - Grind Fresh Mill", "Smaksättare Salamoia Bolognese - Caber" och "Spicy Örtsalt - A.Vogel". Så ganska likt va du gjorde, men med lite fusk-kryddor :) Utgick från receptet i Bonniers stora kokbok.
SvaraRaderaPuss puss! (Ska äta en korv-, squash- å kikärtsgryta på samma tomatsås bas till lunch!)