söndag 20 september 2009

Keso-bröd

Ett mkt saftigt och gott bröd, som jag gjorde för första gången idag.

Nöjd med resultatet!

5 dl vatten
50 gram jäst
2 tsk salt
150 gram Keso
7 dl vetemjöl
6 dl fullkornsvetemjöl (jag bytte ut detta mot 3 dl grahamsmjöl och 3 dl grovt rågmjöl!)

Värm vattnet fingervarmt och häll det över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen löst sig och tillsätt då resten av ingredienserna, men spara lite av vetemjölet till utbakningen. Rör så länge du orkar i bunken, eller kör med elvisp och degkrokar; ju längre man blandar ju bättre resultat får man på brödet. Lägg en bakduk (handduk eller liknande, degen tål inte luftdrag) över degen i bunken och ställ den att jäsa i ca 30 minuter, tills den är ungefär dubbelt så stor. Ta då upp degen på ett mjölat bakbord, knåda och forma till två limpor. Låt jäsa ytterligare en halvtimma innan de gräddas i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. De ska ha fin färg och låta 'ihåliga' om man knackar under.
Ät med smör och ost när de fortfarande är lite varma... Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar