torsdag 19 november 2009

Mongoliskt lamm - utan lamm dock!

Det här är en av mina favoriträtter, jag tycker att jag är speciellt modig och vågar laga mongoliskt när exotiskt för mig är typ italienskt... Underbart god och mustig gryta med spännande smaker! Låt er inte avskräckas av de speciella ingredienserna, de finns i helt vanliga affärer.

Mongoliskt lamm (4 port)


400-500 gram lamm- eller nötkött (jag använde lövbiff!)
2 vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
1 tsk mirin eller vinäger
1 tsk socker
1 msk kinesisk soya
1 gul lök
6 salladslökar (eller ytterligare en liten gul lök)
ca 3 cm färsk ingefära - 1 msk riven!
1 msk ostronsås
2 tsk maizena
2 dl kallt vatten
nästan 1 msk fond; kyckling eller kalv
2-3 msk sesamfrö
olja till stekning

Hacka vitlöksklyftorna och bland med sesamolja, mirin, socker och soya - detta är marinad till köttet. Strimla köttet i 2-3 cm breda skivor och blanda med marinaden, och låt dra i minst tjugo minuter.
Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna och lägg åt sidan.
Klyfta den gula löken och stek i lite olja tills den blivit genomskinlig, akta så att den inte bränns! Lägg sedan löken åt sidan i en skål.
Stek det marinerade köttet snabbt tills det fått färg runtom. Tillsätt då 1 msk riven ingefära och strimlad salladslök, och låt fräsa med en liten stund.
Blanda ostrossås, maizenamjöl, vatten och fond, och häll ned i stekpannan med kött. Rör runt, låt koka upp och låt koka i några minuter - tills såsen tjocknat något.
Servera med vitt ris och toppa med den stekta löken och de rostade sesamfröna, mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar