måndag 30 november 2009

Rotfrukter och kyckling i ugn med citron- och honungsyoghurt

Det här är ett superenkelt och nyttigt recept, som dessutom sköter sig själv i ugnen!

(2 port.)
Skala och dela 4 potatisar och 2 morötter i klyftor. Klyfta en gul lök, och lägg alltsammans i en stor ugnsfastform tillsammans med ordentligt med olja. Salta, peppra och krydda med torkad timjan, rör runt och ställ i 225 grader varm ugn.
Dela 2 kycklingfiléer i ca tre jämntjocka bitar per filé och stek snabbt i smör så att de får fin färg. Salta och peppra under tiden. Lägg sedan kycklingen ovanpå rotfrukterna och låt det hela stå i ugnen i 20-30 minuter. Tillsätt 1 klyftad tomat mot slutet av gräddningstiden. Känn efter om potatisen är mjuk och se om kycklingen är genomstekt, låt den annars vara lite längre i ugnen.
Tänk på att röra runt i formen då och då så att rotfrukterna blir jämnt bakta och inte fastnar.
Gör yoghurten medan resten står i ugnen: Blanda 2 dl matyoghurt med 1 msk pressad citron och 1 msk honung (smält den i micron om den är för hård). Smaka av och tillsätt mer citron eller honung tills såsen har en god balanserad smak.
Om man har bra framförhållning (vilket inte är min starkaste sida...) kan man tina kycklingen i kylen och därefter låta den marinera i några timmar, i en marinad gjord på olja, soya och valfri smaksättare, tex. citron, chili, ingefära eller honung.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar