På nyår åt vi en mycket lyckad tre-rättersmiddag; sällskapet var perfekt, champagnedrinken lagom kall och maten superb! (Får man säga så när man själv lagat den...?) Här kommer i alla fall ett långt inlägg med kortfattade recept från vårt nyår!
Vi började med en fördrink: Lingon- och svartvinbärsbellini, vilket är en champagnedrink. Jag blandade lättdryck med ett torrt mousserande vin - Chapel Hill. Vill man ha en sötare drink kan man välja t.ex. Asti Cinzano. Jag dekorerade den rosa drinken med ett vitt rosenblad, som jag lät flyta i champagneflöjtarna!
Sedan följde förrätt: Bruschetta med chèvrecrème, parmachips och honungsmarinerade fikon. Detta är en förrätt som jag verkligen rekommenderar, då allt går att förbereda var för sig och sedan snabbt lägga ihop när det är dags för förrätt! Dela ciabatta eller annat vitt bröd i trekanter och rosta i ugn med ordentligt med smör på. Lägg skivor av parmaskinka på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt torka i ugnen i ca 20-30 minuter, i 150 graders värme. Mosa ihop mjuk chèvreost (alltså inte varianten med ett lager mögel runt!) med lite grädde tills den får en mjuk och lite fluffig konsistens. Dela färska fikon i tunna skivor och marinera i en skål med lite flytande/smält honung och en klick fikonmarmelad. Lägg sedan ihop bruschettan: bröd underst med ett 'ägg' av chèvre, spetsat med parmachips och med fikon + marinad ovanpå!

Laxtallrik var vår varmrätt - vi gjorde det ganska lätt för oss! Tro det eller ej, det finns frusen färskpotatis, vilket vi använde oss av. Vi hade även köpt varmrökt lax, kallrökt lax och laxpaté, plus hovmästarsås och romsås till. Tillsammans med en sallad bestående av krispsallat, avocado, äpple och körsbärstomater och en vinaigrette blev detta en ypperlig nyårsvarmrätt!

Sist men inte minst - desserten! Som avslutning åt vi Rebeccas bär-dessert, superlyxigt och superenkelt! Börja med att rosta kokos, vilket kan göras i förväg! Lägg ca 1 dl i en torr het teflonpanna. Rosta tills de fått fin färg och rör hela tiden med en trägaffel. Smält vit choklad i micron (ca 50 gram per person) och blanda ned lite grädde (1 dl grädde/200 g choklad). Värm lite till och häll chokladröran över ett gäng frusna bär (t.ex. hallon, blåbär och små bitar av jordgubbar), och toppa med rostad kokos. Jag gjorde även kanderade, rosa rosenblad som jag la överst: doppa översidan av rosenbladen i äggvita och sedan i strösocker. Låt torka med sockersidan upp - finfint!

Bilderna har jag tagit från vår mästerfotograf Sandra, snadder.blogg.se, tack grynet!
Du är bäst. här ska lagas mat=)
SvaraRadera