fredag 23 april 2010

Makroner - försök två!

Well, well, den här gången gick det snäppet bättre än förra gången, men jag kan ju bara konstatera att makroner är världens pilligaste bakverk! Smaken blir det verkligen inget fel på, de är helt utsökta, men jag vill ju att de ska vara perfekta även till utseendet... Men jag får helt enkelt experimentera vidare, det finns ju en massa smaker jag måste prova också!

Makroner - grundrecept

(ca 25 st)
Skålla och skala 150 gram sötmandel. Mal den med mandelkvarn eller mixa den försiktigt - kör man för länge blir den oljig och klumpig. Sikta mandelmjölet så att det är så fint som möjligt.
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa 4 äggvitor och ½ dl strösocker till en toppig maräng, inte alltför hård. Rör ned mandelmjölet och 4 dl florsocker. Klicka eller spritsa ut 50 maränger fördelat på två plåtar med bakplåtspapper, i storlek av en femkrona. Låt vila på plåten i 15 minuter och sätt sedan in den första plåten i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter. Makronerna ska vara lite mjuka i mitten när de är färdiga. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt makronerna svalna på tex. en skärbräda. Sätt in plåt nummer två direkt när den första är färdig och gör samma procedur med den!

Jag delade på marängsmeten och gjorde två olika fyllningar:

Rosa makroner med jordgubbsfyllning
Färga marängen med några droppar röd karamellfärg när du rört ned mandel och florsocker, och gör sedan som vanligt med marängerna.
Rör ihop 50 gram rumsvarmt smör med nästan 1 dl florsocker, ½ msk vaniljsocker, några droppar röd karamellfärg och några matskedar jordgubbssylt - smaka dig fram! Jag använde min hemmagjorda jordgubbs- och röda vinbärssylt och det blev himla bra!
Bred smörkrämen på de färdiga kakorna och lägg ihop dem!

Kolafyllning
Koka ihop 1 dl grädde med 2 msk sirap och 2 msk socker tills den stelnat lite, låt den sedan svalna så att den stelnar ytterligare! Bred på marängakakorna när de svalnat och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar