Nu är det minsann dags för lite julsmaker: saffran, russin och mandel samsas i dessa knapriga skorpor.
Saffransskorpor
0,5 gram saffran
1 stort ägg
0,75 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 dl russin/hel mandel/flagad mandel
Smält smöret tillsammans med saffran i en kastrull på låg värme. Knäck ägget i en skål och vispa ihop det lätt. Rör ned smör och saffran. Blanda ihop resten av ingredienserna och rör sedan ned dem i äggsmeten.
Forma till en längd, ca 20-25 cm lång och lägg på en plåt. Grädda i mitten av ugnen, 175° i 25 minuter. Ta ut längden och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Skär längden i skivor, ca 1 cm tjocka, och bred ut dem på plåten igen. Låt torka i ugnen i ytterligare tio minuter i 125°, innan du stänger av ugnen. Låt skorporna ligga kvar och torka i eftervärmen i några timmar, gärna över natten.
Blossas lättglögg med lingonsmak är god till skorporna!
Saffransskorporna kan bli en fin gå-bort-present i jul: lägg i en fin burk och sätt ett band om. Är man riktigt snäll skickar man med receptet också!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar