Yoghurtdessert med linfrötopping
måndag 6 juli 2009
Nyttigheter: Linfrö
Linfrön är rika på kostfibrer, som håller magen i trim, och nyttiga Omega 3-fettsyror. De kan ätas krossade eller hela, och används ofta i müsli, till brödbak och för att pressa linfröolja, som Anna Skipper i 'Du är vad du äter' råder alla att äta varje dag. Det funkar utmärkt att strö linfrön över frukostfilen, mixa med i en smoothie eller ha i en sallad. Dock får man vara lite försiktig, då linfrön innehåller s.k. vätecyanidproducerande glykosider, dvs giftet vätecyanid bildas i kroppen. Men håller man sig bara under 2 msk om dagen är det ingen fara!
Till vänster hela linfrön och till höger krossade
Yoghurtdessert med linfrötopping
Jag gjorde lite god efterrätt till mig och Prinsen: jag skar en nektarin i små bitar och la i två skålar tillsammans med lite granatäpplekärnor. Ovanpå la jag en klick turkisk yoghurt med vaniljsocker och en blandning av 1/3 hela linfrön, 1/3 hackade hasselnötter eller mandlar och 1/3 hackad mörk choklad. Använd choklad av bra kvalitet, antingen vanlig 70 % eller med lite smak t.ex. apelsin. Det funkar också att använda andra söta frukter istället för nektarin, t.ex. mango eller jordgubbar.
Yoghurtdessert med linfrötopping
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar