söndag 23 augusti 2009

Frukost i det Hjelmströmska hushållet

Jag håller på och bakar bröd, är så hungrig att jag håller på att dö! Bröd som man knådar och jäser är inte riktigt min grej, så den uppgiften överlämnar jag gärna till bagerier där jag sedan kan köpa det. Den enda limpan som jag gör är en filmjölkslimpa som går att variera i all oändlighet! Har lagt upp receptet förut, men det är så himla bra så här kommer det igen:

Annas nyttiga filmjölksbröd
ugn 200 grader

2 dl havregryn (idag bytte jag ut dem mot en müsli med bl.a. havregryn, pumpakärnor och quinoa i, inte så mycket frukt dock för det tillsätter man ju så mycket senare i brödet)
5 dl vetemjöl (ekologiskt såklart)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin, torkad frukt etc. (idag använde jag russin och torkade tranbär)
1 dl frön, nötter, mandlar etc. (solrosfrön, flagad mandel och pecannötter blev det i min limpa idag)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk eller yoghurt (ekologisk!)
upp till ½ dl honung (jag brukar ha 1-2 msk)
upp till ½ dl lingonsylt (jag brukar ha ca 2 msk. Idag hade jag min mammas hemmagjorda svartvinbärsssylt)

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ned yoghurt, honung och lingonsylt. Häll i en avlång form som rymmer ca 1,5 liter. Behövs det kan du smöra och mjöla formen eller täcka den med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i en timma. Täck med aluminiumfolie om den blir för mörk under gräddningen. Done! Låt limpan vila en stund innan du skär upp den.


Så nu ska jag koka ägg, plocka fram juice och annat, innan jag tynar bort helt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar