söndag 25 oktober 2009

Viltgryta utan vilt!

Igår åt jag och Prinsen en himla god gryta till middag. Egentligen hade jag tänkt att göra den på älgkött, men det var innan jag visste att det kostade 300 kronor/kilo... Det blev helt enkelt vanligt hederligt nötkött och en twist av vilt från fond, svamp och enbär.

Viltgryta ca 4 portioner

ca 800 g nötkött, i grytbitar
3 små lökar, skivade
3-4 dl crème fraiche
nästan 1 dl vilt- och kantarellfond
1 dl inkokta kantareller, eller 2 dl färsk svamp i bitar
nästan 1 dl svartvinbärsgelé
2 dl rött vin
2 tsk torkad timjan
15 enbär (krossade för mer smak, om man vill det)
2 tsk kinesisk soya

Stek köttet och löken i smör var för sig i några minuter: löken ska bli mjuk och glansig och köttet ska få lite stekyta. Lägg sedan alla ingredienser i en stor gryta och låt koka under lock i minst 1 ½ timma. Prova om köttet är mört nog, det skall nästan falla isär! Servera med tex. pressad potatis, broccoli och svartvinbärsgelé. Servera gärna rött vin till; att använda samma vin i som till maten är ett säkert kort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar