torsdag 12 november 2009

Gyllengul fiskgryta med saffran och skaldjur


(för minst 4 personer)
2 msk smör
1 gram saffran
1 msk tomatpuré
5 dl matlagningsgrädde
1 liter fisk-/skaldjursbuljong (gör den med fond eller tärningar)
2 små morötter
3-4 potatisar
1 liten gul lök eller purjolök
ca 400 g fisk, blanda gärna tex. lax och sej
lite räkor eller kräftstjärtar
ruccolasallat

Smält smöret i en stor gryta, och fräs saffran och tomatpuré försiktigt. Häll på grädde och buljong (koka upp vatten i vattenkokare så går det snabbt sedan!) och låt koka upp. Tillsätt då skalade, skivade potatisar och morötter och skivad lök, och låt koka i ca 15 minuter. Känn då efter så att grönsakerna inte är alltför hårda (låt då koka några minuter till) och tillsätt då fisken. Låt koka tills fisken är färdig, ca 5-10 minuter. Smaka av och servera sedan grytan i skålar, toppad med räkor och ruccola och gärna ett gott bröd till. Vitlöksbröd passar bra!

Jag köpte färskt San Remo-bröd med ost och rostad lök på hos ett bageri, medan Prinsen ville ha bake-off bröd med vitlökssmör i...

Om man vill göra soppan som en förrätt kan man byta ut lite av vattnet i buljongen mot vitt vin, och även ha mer grädde i, och även då minska på mängden vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar