tisdag 10 november 2009

En god paj

Idag har jag och Prinsen ätit paj till middag. Jag gillar paj, det är dunderlätt att göra och man kan blanda i vad man har i kylen. Idag gjorde jag en grönsakspaj och serverade kallskuret - källarrökt ytterlår - till, men man kan lika gärna blanda i köttet i pajen.

Annas grönsakspaj för 3-4 personer

Pajdeg: nyp ihop 50 gram smör och 1,5 dl vetemjöl. Tillsätt ev. någon matsked vatten för att få smidigare konsistens på degen. Tryck ut i en pajform, ca 20 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10-15 minuter.
Fyllning: Skiva en rödbeta i tunna skivor och koka den sedan i saltat vatten i ca 10 minuter. Tina fryst bladspenat, ungefär 1 dl. Skiva en liten gul lök. Fyll sedan den förgräddade pajformen med spenat, rödbetsskivor, lök och ca 1 dl keso. Salta och peppra. Häll över en äggstanning gjord på 2 ägg och ½ dl mjölk, som vispats ihop. Strö över lite riven ost, jag använde västerbottenost som var kvar sedan gårdagen! Grädda sedan pajen i ytterligare 10-15 minuter, och servera med något gott kött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar