söndag 17 januari 2010
Chèvre-paj med balsamvinägerkokt rödlök
Pajskal: Nyp ihop 50 gram smör och 1,5 dl vetemjöl. Tillsätt 1-2 matskedar vatten för att få smidigare konsistens på degen. Tryck ut i en pajform, ca 20 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10-15 minuter. (Jag använde en rund form som var drygt 25 cm i diameter och då behövde jag ytterligare ½ sats av detta pajdegsrecept för att det skulle täcka helt!)
Fyllning: Skiva 3 små röda lökar och stek på låg värme i lite smör i ca 5 minuter, rör då och då. Löken ska inte brännas utan långsamt karamelliseras så att den blir lite söt. Droppa sedan över lite balsamvinäger, rör runt och låt koka in i någon minut. Smula chèvreost (inte det 'krämiga' sorten utan varianten med ett vitt lager av mögel utanpå) och fyll pajskalet med hälften av osten. Lägg sedan löken i ett lager och resten av osten ovanpå. Till min paj använde jag ca 500 gram ost, man får anpassa lite till storleken på formen.
Grädda sedan pajen (225 grader fortfarande) tills osten smält och börjat bubbla, ca tio minuter.
Toppa med 1,5 dl grovhackade valnötter som rörts med några matskedar honung!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar