Nu är det bakning för brunchen som står på schemat, mini-bagels närmare bestämt.
(12 stora eller 24 små)
Smula 25 gram jäst i en bunke. Häll över 5 dl fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt då ½ dl ljus brödsirap, 2,5 tsk salt och ca 11 dl vetemjöl. Rör ihop smeten med en träslev och arbeta sedan degen ordentligt med en elvisp och degkrokar. Kör i minst 10 minuter, och tillsätt ev. upp till 2 dl mjöl om degen känns för kletig. Den ska vara fast och spänstig, och inte kladda fast för mycket i bunken! Låt sedan jäsa med bakduk över i 60 minuter.
Töm ut degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Dela den i 12 bitar som du formar till runda längder och sedan fäster ihop med lite vatten. Lägg ringarna på en plåt med mjölat bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt nu ugnen på 225 grader och fyll en låg vid kastrull med vatten ungefär 7 cm högt, och 2 msk socker, och koka upp.
Koka några bagels i taget, de sväller och blir ganska stora så ta inte för många! Tryck ned dem så att de blivit doppade i vattnet och låt koka i 3,5 min under lock.
Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper, strö över sesamfrön om du vill och grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen.
torsdag 14 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar