måndag 5 april 2010

Megabullar med kanel- och mandelfyllning

Det här bullreceptet kommer från min favoritbok - 'Linus bakar och lagar'. Fyllningen har jag dock experimenterat mig fram till själv.




(12 bullar)
Smält 50 gram smör i en kastrull. Tillsätt 2,5 dl mjölk och låt blandningen bli fingervarm. Häll mjölken över ½ paket smulad jäst i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ½ dl strösocker, ½-1 tsk malen kardemumma och nästan 7 dl vetemjöl till smeten och rör ihop - gärna med elvisp och degkrokar! Jobba degen en bra stund och tillsätt mer mjöl om den känns för kletig. Täck sedan degen med en bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen, bestående av 1 dl riven mandelmassa , 3 msk smör, 2 msk socker och 1-2 tsk kanel. Stjälp upp degen på en mjölad yta och knåda snabbt ihop den. Kavla ut till en fyrkant och bred på fyllningen. Rulla ihop degen och dela den i tolv bitar, tänk på att göra ändbitarna lite tjockare. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Grädda sedan bullarna i 225 grader varm ugn i 8-10 minuter, vill man kan man pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan gräddningen.

1 kommentar:

  1. ååh vad goda! dom vill jag smaka på när min hals är mindre svullen! puss!

    SvaraRadera