Vit fudge
1/2 dl ljus sirap
2,5 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1,5 dl vispgrädde
100 gram fin, vit choklad
Koka ihop allt utom chokladen på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills det klarar kulprovet, vilket tar 15-20 minuter. Hacka under tiden den vita chokladen. När kolan kokat klart, ta av kastrullen och rör snabbt i chokladen. Fudgen stelnar snabbt! Häll upp på ett bakplåtspapper och bred ut till önskad tjocklek.
Låt stelna och skär sedan i lagom stora bitar!
Knäck
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 dl sötmandel
1 msk ströbröd
2 msk smör
Koka grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull tills det når 125 grader. Har man ingen termometer kan man göra ett kulprov; för knäck ska kulan bli ganska hård, till skillnad mot kola. Skålla mandeln under tiden knäcken kokar: koka upp vatten i en kastrull och häll i mandeln. Häll genast av vattnet och skala mandeln.
Finhacka den sedan.

När knäcken har kokat klart, ta av kastrullen från plattan och häll i mandel, ströbröd och smör. Häll upp i små knäckformar med hjälp av två skedar - det är ganska pilligt och kladdigt! Ställ kallt att stelna.
ååh vad underbart gott!
SvaraRadera