onsdag 28 april 2010

Frukostfrallor med dinkel, frön och aprikoser

Det här är ett långjäsningsbröd, så det tar sin lilla tid att göra. Sedan behöver man ju inte sitta och titta på bröder när det jäser heller såklart...! En degblandare/hushållsassistent är väldigt bra, för det är ganska tungt att röra bröddeg med en slev.

Frukostfrallor med dinkel, frön och aprikoser

Hacka 1- 1 ½ dl hasselnötter eller sötmandlar i inte alltför små bitar. Klipp 2 dl torkade aprikoser i bitar.Rör ihop nötter/mandel, aprikoser, 2 tsk salt, 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, 1 dl linfrön och 2 dl havregryn.
Smula ned 12 g jäst i en bunke eller direkt i degblandaren. Häll på 5 dl kallt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt 1 msk rapsolja. Tillsätt sedan fröblandningen och 7,5 dl fullkornsdinkelmjöl pö om pö samtidigt som du rör i degen. Arbeta sedan degen ordentligt i 10 minuter. Låt jäsa med bakduk över i 1,5 h.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda in ytterligare 2 dl dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl. Kavla ut degen till en 1,5 cm tjock remsa och skär upp den i ca 20 bitar som du placerar på bakplåtpappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön innan du låter brödet jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda dem sedan i mitten av en 240 grader varm ugn i ca 12 minuter - frallorna ska ha fin färg och låta 'ihåliga' när man knackar dem i botten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar