Här kommer lite tips som har hjälpt mig i mitt övningsbakande av jäsbröd!
- Lite jäst, kallt vatten och lång jästid ger ett saftigt bröd!
- Lite sötning behövs för att jästen ska orka arbeta. Innehåller inte brödet onödigt mycket socker äts det mesta upp av jästen under jäsningsprocessen. Jag sötar mitt bröd med honung eller råsockersirap/cane syrup, alltså så naturligt som möjligt.
- Ordentligt med salt behövs i bröd! Se till att det tillsätts ihop med mjölet och inte i degvätskan, som det står i vissa recept. Saltet kan nämligen döda jästen om det blir för koncentrerat.
- Oftast kan man byta ut mjölet i ljust bröd för att göra det grövre och nyttigare men tänk på att:
- Minst 50% av mjölet du använder i brödet bör vara vetemjöl. Använder man för mycket grovt mjöl blir det tungt för jästen att jobba och man kan då få ojäst, platt och kompakt bröd.
- I jäsbröd är vetemjöl special bra att använda. Det är vetemjöl med mer protein som ger bättre jäskraft. Specialvetemjölet Manitoba cream har ännu snäppet bättre bakegenskaper!
- Bröd bakas av i nedre delen av ugnen.
- Torkade frukter och nötter brukar vara gott att tillsätta i bröd. Tänk dock på att vissa frukter, tex. torkade äpplen och aprikoser kan behöva ligga i blöt ett tag innan de ska bakas med, bara för att de inte ska sno av degvätskan så att brödet blir torrt.
- Färskt rivet äpple, morot eller rödbeta kan också vara gott i bröd! Där får man istället tänka på att de är saftiga och att man kanske kan minska ned på degvätskan lite.
- För en knaprig skorpa kan man skvätta in lite vatten över brödet i ugnen.
- Kontrollera att brödet är klart genom att lyfta upp det och knacka försiktigt i botten. Det ska låta ihåligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar