Jag har galet svårt för att baka saker med jäst i; hur jag än gör blir det aldrig saftiga kanelbullar, fluffiga frallor eller fina limpor med knaprig skorpa! Istället blir det kompakt, torrt och grynigt. De här frallorna är i princip det enda jäsbröd jag lyckas med! Knepet är lite jäst, kallt vatten och lång jästid!
Fruktfrallor
25 gram jäst
5 dl kallt vatten1/2 dl sirap
1/2 dl rapsolja
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl + dinkel-fullkornsmjöl
8 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special eller manitoba cream
2 dl hasselnötskärnor + russin
1-2 syrliga äpplen
Börja med att hacka äpple, russin och nötter i små bitar.
Lös upp jästen i hälften av det kalla vattnet, gärna i en degblandare/hushållsassistent. Tillsätt resten av vattnet, sirap och olja. Tillsätt sedan det grova mjölet, och därefter vetemjölet, lite i taget.
Blanda degen ordentligt så att vetemjölet arbetas in ordentligt varje gång du tillsatt mer, ju längre den knådas ju saftigare blir brödet! Tillsätt saltet ihop med mjölet. Blanda i vetemjöl tills degen börjar lossna från bunkens kanter, men inte för mycket för den ska vara ganska lös. Rör då i äpplen, nötter och russin.
Låt degen jäsa i 2 timmar under bakduk, den ska då ha nått ungefär dubbel storlek. Stjälp då upp degen på ett bakbord, men knåda inte! Forma försiktigt degen till en fyrkant och dela den i 15-20 bitar. Lägg bitarna på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla frallorna med lite olja och strö över lite sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön. Grädda sedan i 225 grader varm ugn tills bröden är färdiga och har fått fin färg, ca 15-20 minuter.
Om man vill ha färskt frukostbröd kan man ställa frallorna kallt över natten, när de ska jäsa andra omgången och sedan sätta in dem direkt i varm ugn på morgonen. De brukar då ha jäst ihop till ett enda stort bröd på plåten (så använd gärna en plåt med lite kanter!) och man får en stor brödkaka istället, som man får skära i lagom stora bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar