tisdag 19 oktober 2010

Polpette i tomatsås

Polpette är ordentligt knubbiga köttbullar på italienska. Gör man dem mindre knubbiga och istället sött små kallas det polpettine - trevlig kuriosa för matnördar.

Polpette i tomatsås

Blanda 500 gram nötfärs med 1 ägg, 1 dl hackade gröna oliver, 1 dl hackade svarta oliver, några hackade soltorkade, marinerade tomater, 1 dl smulad fetaost och lite svartpeppar.
Forma runda bollar, jag gjorde ca 15 stycken, det tyckte jag blev lagom polpette-storlek. Stek bollarna i lite smör, och rulla dem försiktigt så att de får fin stekyta runtom. Blanda under tiden ihop en burk krossade tomater med lite salt, svart- och vitpeppar och valfria örtkryddor, tex. oregano och timjan. Skeda tomatblandningen i stekpannan, runt polpetten, och låt koka på svag värme under lock tills polpetten är genomstekt.

Beroende på storleken tar det såklart olika lång tid, men för mina femton bollar tog det ungefär tio minuter. Glöm inte att smaka av såsen när polpetten är klar, den kan behöva mer kryddor.
Jag serverade mina popettes med ris och dekorerade med lite ruccolasallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar