måndag 25 oktober 2010

Värmande höstgryta med rotfruktsmos


På hösten är det helt underbart med en värmande gryta, gärna ett långkok som detta om man har tid till det!

Höstgryta

800 gram nötkött i grytbitar
2 gula lökar
1,5 dl rött vin
1 dl svartvinbärssylt
3 dl mjölk eller vatten
1 msk kalvfond
1 msk viltfond (gärna med kantarellsmak!)
2 tsk timjan
12 torkade enbär
lite soya
svartpeppar
1 dl grädde

Stek köttbitarna i omgångar i smör tills de fått fin stekyta runt om. Stek löken i en stor gryta så att den mjuknar men inte får färg.

Häll på köttbitarna, vin, sylt, fond, kryddor och soya. Rör runt och häll på mjölk/vatten så att det blir lagom mycket sås i grytan, köttet ska nästan vara täckt. Låt koka upp och låt koka på svag värme under lock tills köttet är mört. Det tar minst en timma, oftast längre. Smaka av såsen i grytan och krydda mer om det behövs, och tillsätt sedan grädden. Låt koka upp snabbt igen och red av såsen om du tycker den blir för tunn. Servera med potatis eller rotfrukter. Toppa gärna med smörstekt svamp!

Rotfruktsmos
Koka valfria rotfrukter tills de är mjuka. Jag tog några potatisar, morötter, en liten rotselleri och även lite blomkål som jag tillsatte när rotfrukterna kokat en stund.

Häll av vattnet och mixa eller mosa rotfrukterna beroende på om ni gillar slätt eller chunky mos. Tillsätt även lite smör, mjölk, salt och peppar och rör moset mjukt.

1 kommentar:

  1. ååh vad gott det ser ut! namnam! och mackorna med...=)

    SvaraRadera