tisdag 29 september 2009

Lady Marmalade

Det är tydligen gott om päron i år, i alla fall i mina föräldrars trädgård. Jag fick en laddning och nu tänkte jag koka lite marmelad av dem! Tänk vad gott på ett kex med en bit brieost... Jag tänkte göra två olika varianter - en helt vanlig och en med fikon och kryddor. Grunden är dock densamma!

Päronmarmelad
5 päron, ca 0.8 kg
½-1 citron
2 dl syltsocker
1-2 färska fikon
½ tsk ingefära
1 kanelstång

Skala och dela päronen i tärningar. Lägg i en rymlig gryta och pressa över citronsaften, en hel eller en halv beroende på hur saftig den är! Låt koka på svag värme tills det blivit mosigt, ca 30 minuter. Nu valde jag att dela på päronsmeten, jag ska ju göra två olika sorter! Koka (antingen i två olika kastruller eller efter varandra) päronsmeten tillsammans med syltsocker och ev. kryddor livligt, i 5 minuter. Jag tillsatte alltså ingefära, kanelstång och fikon i tumma skivor innan det skulle koka igen. Ta av från plattan och låt svalna några minuter innan du häller upp marmeladen i väl rengjorda burkar.

Jag fick ungefär 6 dl färdig marmelad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar