lördag 6 februari 2010

Macaroons


När jag var i Nice i höstas fick jag smaka på en typisk fransk kaka: macaroon! En alldeles ljuvlig liten mandelmaräng-kaka som finns i massor av smaker. Favoriten blev caramel, som hade seg kolafyllning... Jag försökte göra egna macaroons, och de blev faktiskt riktigt goda!

Macaroons med choklad och hasselnötsfyllning
Mal 100 gram mandel till fint mjöl i en mandelkvarn eller med en stavmixer. Blanda med 4 dl florsocker och 3 msk kakao.
Vispa 4 äggvitor och 0,75 dl strösocker till ett fast vitt skum: du ska kunna vända bunken uppochned utan att det rinner ut!
Vänd försiktigt ned mandelblandningen i äggvispet med en slickepott.
Spritsa eller klicka ut smeten i femkronorsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper, och låt vila i rumstemperatur i ca 20 minuter. Grädda sedan i 180 grader varm ugn i ca 15 minuter, i nedre delen av ugnen. Kakorna ska vara spröda utanpå.
Flytta kakorna från plåten och låt svalna.
Bred sedan på ett lager Nutella eller annan hasselnötscreme på den plana sidan av kakorna och lägg ihop dem två och två; NJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar